Jaki węgiel wybrać do ogrzewania?

Kupując opał, często obawiamy się oszustwa sprzedawcy, tymczasem my również popełniamy błąd, wybierając najtańszy. Jakie są rodzaje węgla i który ma najlepszą wartość opałową? Przekonaj się, że sprawność kotła w dużej mierze zależy od jakości opału, a najtańszy węgiel nie zawsze jest tym najbardziej opłacalnym. 

 

Rodzaje węgla

Zanim przejdziemy do tego, czym się między sobą różnią poszczególne rodzaje węgla, warto się zastanowić, czy wszystko nadaje się do ogrzewania domu. Kolejne województwa wprowadzają uchwały antysmogowe, zakazując spalania węgla niskiej jakości oraz mokrego, niesezowanego drewna. Tymczasem węgiel kamienny to wciąż jedno z podstawowych źródeł ciepła w polskich domach, dlatego warto wiedzieć, jak wybrać węgiel kamienny. Można go podzielić na cztery typy: 

  • płomienny (typ 31) - najpopularniejszy rodzaj węgla o wartości opałowej 20-26 MJ/kg, spala się stosunkowo łatwo i ma jasnożółty płomień, często nazywany papierowym, ponieważ sposobem i czasem spalania przypomina papier właśnie, 
  • gazowo-płomienny (typ 32) - o nieco wyższej wartości opałowej, bo 26-29 MJ/kg; charakteryzuje się pomarańczowym płomieniem z czarnymi końcówkami, jest ciemnoczarny, błyszczący i twardy,
  • gazowy (typ 33) - mocny opał o jednolitej strukturze (29-31 MJ/kg), ale trudny w spalaniu, ponieważ wydziela smoliste, trudnopalne gazy,
  • węgle koksujące (typ 34 i 35) - rodzaj węgla wykorzystywany do produkcji koksu w przemyśle, nie powinny być stosowane w domowych kotłach, ponieważ wydzielają trujące i trudne do spalenia substancje lotne.

W sprzedaży detalicznej dostępny jest węgiel o wartości opałowej 20-24, 25-28 MJ/kg oraz najmocniejszy węgiel o kaloryczności 28-32 MJ/kg. Pozostałe węgle są produkowane z myślą o przemyśle. Warto szukać oferty z węglem powyżej 25 MJ/kg, ponieważ pozostałe produkty pozostawiają wiele do życzenia pod względem jakości.

 

Jaki węgiel stosować?

Jak wybrać węgiel i czym tak naprawdę należy się kierować? Im wyższy typ węgla, tym wyższa kaloryczność, ale w takim opale zachodzą także procesy, które utrudniają spalanie i mogą być szkodliwe dla człowieka:

  • spiekanie, czyli sklejanie się brył węgla - w przypadku typu 33 może dojść do sklejenia całej zawartości kotła,
  • uwalniające się substancje lotne, które mogą zakleić smołą wszystko od kotła po komin i dają czarny, smolisty dym - w takim przypadku łatwo zostać posądzonym o spalanie opon.

Ze względu na doskonałą kaloryczność (ok. 26-28 MJ/kg), najbardziej uniwersalny rodzaj węgla to typ 32.1, ewentualnie 32.2, który sprawdzi się w kotłach zasypowych oraz podajnikowych. Zapewne zastanawiasz się, jak znaleźć informacje o typie węgla - najbezpieczniej zorientować się, z której kopalni został wydobyty węgiel:

  • typ 31.1 - Sobieski, Janina, węgiel rosyjski,
  • typ 31.2 - Piast, Ziemowit i ten węgiel jest najpopularniejszy, 
  • typ 32.1; 32.2 - Chwałowice, Wesoła, Wujek, Staszic i są to produkty najwyższej jakości przeznaczone do spalania w  gospodarstwach domowych, 
  • typ 33 - Marcel, Sośnica, Śląsk, Staszic, Halemba, Pokój, Brzeszcze, Bielszowice.

W przypadku węgla zagranicznego (np. rosyjskiego) typ węgla najlepiej oszacować na podstawie kaloryczności. Jak wybrać węgiel, aby mieć pewność, że kupujemy dobry opał? Na szczęście od listopada 2018 roku węgiel na sprzedaż powinien posiadać świadectwo jakości, które sprzedawca ma obowiązek okazać - to właśnie tam znajdziesz szczegółowe informacje na temat parametrów. 

Rodzaje węgla można podzielić również ze względu na wielkość ziarna:

  • kostka - ok. 6 - 20 cm,
  • orzech I - ok. 4 - 8 cm,
  • orzech II - ok. 2,5 - 5 cm,
  • groszek - ok. 0,8 - 3 cm, ale prawie nie występuje już w obrocie,
  • ekogroszek - ok. 0,5 - 2,5 cm,
  • miał - ok. 0,1 - 3 cm,
  • flot i muł węglowy - do 0,1 cm, podobny do cukru pudru i stosowany wyłącznie w przemyśle. 

Czy wiesz, że ekogroszek to także rodzaj węgla? Jest to handlowa nazwa na węgiel kamienny o podwyższonych parametrach takich jak niska wilgotność oraz niewielka ilość popiołu i siarki. To właśnie piece przeznaczone na ekogroszek są najbardziej efektywne i bezobsługowe. 

Na co zwrócić uwagę, kupując węgiel?

Wiesz już, jaki węgiel wybrać, ale na co jeszcze warto zwrócić uwagę? Bardzo ważną wskazówką jest to, czy sprzedawca jest transparentny - jakie informacje są łatwo dostępne, czy można bez problemu otrzymać certyfikat potwierdzający jakość węgla, ale dobrze też sprawdzić, jakie są opinie na temat składu w Internecie. Warto też wybrać się do punktu handlowego osobiście, ponieważ dzięki temu zweryfikujesz wygląd węgla. Standardowo, im bardziej czarny i błyszczący jest węgiel, tym wyższa jest jego wartość opałowa. Zwróć również uwagę na takie udogodnienia jak transport węgla do domu i rozładunek HDS-em lub możliwość płatności kartą bezpośrednio u kierowcy. Z pewnością docenisz opcję składania zamówienia telefonicznie bądź przez Internet. Jednak szczególnie istotny jest fakt, czy sprzedawca dołącza do zakupu węgla komplet dokumentów - certyfikat jakości, paragon, wydruk z wagi, który stanowi potwierdzenie uczciwości. 

LISTA WPISÓW

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.